Postat av den oktober 16, 2017

Bakom namnet Mine to Keep döljer sig Helena Sundström från Trollhättan. Hon har släppt två fullängdsalbum Mine to Keep (2010) och Lalalalaland (2013) och har spelat på klubbar, festivaler och olika scener runt om i Sverige och Europa i snart tio års tid. Hennes musik är gåtfullt förförisk med en stark, ren röst som väver silvertråd runt en allt mer splittrad samtid. För närvarande spelar hon in sitt tredje album. Vi ställde några frågor inför spelningen på festivalen.

Du har i många år varit med och arrangerat poesifestivalen. Nu är rollen en annan och du ska spela under ditt musikaliska alias Mine to Keep. Hur känns det?

– Det känns stort. Jag och poesifestivalen are on a break men jag älskar den och det är en ära att få spela där!

Du har tidigare släppt två fullängdskivor och håller på att spela in den tredje. Vad kan du säga om den?

– Det nya albumet är i princip klart och vi håller på att göra musikvideos till några låtar. När det kommer ut är inte klart men det kommer ni märka! Det är fortfarande  raka melodier men med mer sväng. Lite mer av allt faktiskt.

Kan du ge ett boktips?

– Ja! Jag läser främst looppedal-manualer just nu men kan även tipsa om Blixt från oklar himmel av Sara Granér! Och Solidärer av Anna Jörgensdotter, Kärleksbrevet av Anna Axfors och alltid Blonde av Joyce Carol Oates.

Vem ser du själv fram emot att se eller höra på festivalen?

– Några av de jag nämnde ovan, men kan inte välja ut någon direkt för det är ett megamäktigt program från start till mål. Men jag säger Yolanda Aurora Bohm Ramirez. Hon glöder. Och att se Jakob Hellman ska bli fint.

Mine to keep spelar på festivalen på fredag 20 oktober i Annexet till Trollhättans konsthall. Hela programmet hittar du här >>